Vardagspusslet med barn, varav en med adhd och trotssyndrom

Ormen: träff 4 (del 1)

Fjärde träffen i kometprogrammet handlade om ”Ormen”. Ormen är ett spel där barnet samlar klistermärken och får ta del av roliga saker eller aktiviteter. Den används under en begränsad tid för att bryta onda cirklar med mycket tjat och konflikter.

Ormen är inte enbart till barnen utan fungerar också som en påminnelse för dig som förälder att bekräfta och uppmuntra ditt barn.

Ormen består av en spelplan med 60 rutor. Har man yngre barn (3-4år) kan man göra en egen spelplan med färre rutor.

Barnet får upp till tre uppdrag. Ett uppdrag kan vara att lägga sig en viss tid. Barnet får ett klistermärke att sätta på spelplanen varje gång det klarar ett uppdrag.

På Ormen finns ett antal frågetecken. När barnet kommer dit får det dra ett chanskort. På varje kort har du skrivit en rolig sak eller aktivitet (gärna en aktivitet som du och ditt barn gör tillsammans). Man kan även sätta in lite ”dolda frågetecken” om det känns för långt att nå nästa mål och barnet börjar tappa orken. Barn som reagerar negativt på överraskningar bör inte ha ”dolda frågetecken” om du inte tydligt markerar ut dessa.

Det är viktigt att ditt barn upplever Ormen som något kul och bra. Innan ni påbörjar spelet är det bra att presentera det.

Berätta för ditt barn att ni ska spela ett spel som heter Ormen och förklara kort varför. Exempelvis ”Jag brukar ju alltid tjata på dig när du ska göra vissa saker och nu tänkte jag att vi ska testa det här spelet istället”.

Tala om att barnet får ett klistermärke för varje uppdrag det klarar. Låtsas att barnet klarar ett uppdrag från listan, Ge uppmuntran för låtsasuppdraget, barnet får sätta fast ett klistermärke på spelplanen och tala om varför barnet fick klistermärket.

Berätta om chanskorten som barnet får dra från en hög när det hamnar på rutan med ett frågetecken. Visa vad det står på ett av chanskorten.

Gå igenom uppdragslistan. Försäkra dig om att ditt barn förstår vad det ska göra för att få ett klistermärke. Placera uppdragslistan väl synlig, exempelvis på kylskåpet. Om barnet inte kan läsa, går det bra att använda bilder på uppdragen. Till sist – tala om för barnet när ni ska börja med Ormen.

Tips på uppdrag och hur man skriver dessa, samt aktiviteter på chanskorten kommer senare.

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats