Vardagspusslet med barn, varav en med adhd och trotssyndrom

Nödbroms

Träff 8, Komet.

Nödbroms
Nödbroms ska användas för att hantera konflikter som är på väg att trappas upp och riskerar att bli skadliga. Nödbroms går alltid ut på att minska uppmärksamheten runt bråket.

När en konflikt håller på att trappas upp…

  • Lugnt prat. Sänk tonläget och prata lugnt med barnet. Ge en kort förklaring om det behövs. Lägg gärna en hand på barnet eller ta i det mjukt och säg något kort och enkelt, exempelvis: ”Kom, vi går och lugnar ner oss lite du och jag.”

 

  • Följ med barnet. Följ med barnet bort från situationen och sitt tillsammans en stund på en plats där det finns möjlighet att lugna ner sig. En del barn vill hellre bli lämnade ifred en stund. Respektera det och ha uppsikt till dess att barnet lugnat sig.

 

  • Lugn och neutral. Vänta tills barnet har lugnat sig, ge ingen särskild uppmärksamhet mer än att visa att du finns där och att du är kvar tills barnet har lugnat sig igen.

 

  • Återgå till aktivitet. När barnet är lugnt igen återgår ni (om möjligt) tillsammans till det som ni var på väg att göra innan konflikten uppstod (äta middag, klä på sig, gå till skolan osv) utan att diskutera barnets beteende. Ni kan också göra något helt annat tillsammans. Uppmärksamma barnet igen nu när det är lugnt!

 

Att tänka på när du använder nödbroms

  • För många barn är det viktigt att veta vad som kommer att hända i förväg. Du kan då förbereda barnet på nödbromsen när ni båda är lugna genom att berätta och visa hur det kommer att gå till.
  • Om barnet är mycket upprört är det bra att bekräfta barnets känsla så som beskrivs på träff 7.
  • Ta bort uppmärksamheten från det barnet gör som bidrar till konflikten genom att upphöra med tjat, skäll och förmaningar. Diskutera eller förklara inte för mycket. Långa diskussioner kan lätt uppfattas som förmaningar. Om ni ändå behöver diskutera kring situationen är det bättre att ta upp det vid ett annat tillfälle.
  • Ibland kan barn börja protestera och bråka ännu mer i början. Försök då behålla ditt lugn och fortsätt med nödbromsen. Bär bort barnet om det behövs. Med äldre barn kan det vara bättre att själv lämna platsen.
  • Nödbroms får aldrig bli förödmjukande eller hotande. Att tvinga barn att be om ursäkt har sällan någon bra effekt. Låt nödbromsen tala för sig själv.

 

Egen nödbroms

Det är lätt att som förälder drabbas av starka känslor i konflikter med sitt barn. En förutsättning för att kunna använda nödbromsen på ett bra sätt är att själv kunna behålla lugnet. Tänk på att du är en förebild för ditt barn i att hantera ilska (härmningsprincipen).

Om du känner dig mycket upprörd kan du behöva hantera din egen ilska innan du försöker lugna barnet.

  • Stanna upp. Försök stanna upp när du känner att du börjar bli arg och sätt ord på sina känslor, exempelvis genom att säga tyst till dig själv ”Okej, nu börjar jag bli arg”.
  • Lämna platsen. Berätta för barnet att du behöver gå undan och varför, exempelvis genom att säga ”Jag behöver gå iväg en stund för att inte bli för irriterad, jag kommer snart tillbaka”. Om det inte går att lämna platsen kan du försöka stanna upp och flytta fokus till något annat en stund. Använd dig gärna av aktiviteter eller tankar som brukar göra dig lugn,
Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats