Vardagspusslet med barn, varav en med adhd och trotssyndrom

Gemensam stund och uppmärksamhet

Som jag nämnt tidigare går jag en Komet utbildning. Komet står för Kommunikationsmetod och målet är att vi ska få kunskap och olika verktyg som hjälper till att minska bråk och konflikter i hemmet.

Jag har varit på två träffar hittills, nästa är på fredag.

Under första träffen pratade vi om Gemensam stund och uppmärksamhet. Komets uppbyggnad handlar om att bygga en stabil grund för relationen mellan dig och ditt barn. Genom mer positiv uppmärksamhet och bra stunder tillsammans skapas tillit och trygghet, vilket är en bra förutsättning för att minska bråk och konflikter.

Tyvärr går det inte att ändra våra egenskaper och hur vi är som personer. Det vi däremot kan ändra och jobba på är vårt bemötande. Vi måste träna på nya sätt att bemöta barnet. Vi måste fylla på med mer positiv samvaro och uppmärksamhet istället för att ställa krav och ge tillsägelser.

Ofta är det lätt som förälder att uppmärksamma det som barnet gör fel och på så sätt uppmärksamma fel beteende. Vi måste flytta fokus från det som inte fungerar till det som faktiskt fungerar. Varje gång du tjatar på ditt barn kan du fundera på om det finns ett positivt beteende som går att uppmuntra istället.

Så för att bygga en stabil grund ska man ge varje barn ungefär 10-15 min varje dag för en gemensam stund. Vissa behöver planera in en specifik tid medan det för andra sker mer spontant. Målet är att den gemensamma stunden ska bli en ny vardagsrutin.

Tänk på att välja en tid då du inte är stressad. Barnet ska få del av hela din uppmärksamhet och styr/bestämmer aktivitet och du bara följer med i leken. Exempel på gemensamma stunder kan vara egentligen vad som helst som ni gör tillsammans: Leka, tv-spel/dataspel, läsa bok, laga mat, promenad etc.

Om barnet inte vill den gemensamma stunden så är det bra att i god tid börja förbereda barnet på att stunden snart är slut. Säg exempelvis ”Om en liten stund måste jag sluta leka”. Det går också att använda en äggklocka som visar hur länge ni ska leka. Om det ändå skulle uppstå protester säger du lugnt till barnet ”Nu är det dags för mig att sluta leka, det har varit jättekul att leka med dig, det vill jag göra fler gånger.” Barnet kommer efterhand lära sig att du menar det när du säger att det är dags att sluta, och att det kommer nya gemensamma stunder längre fram.

 

Viktigt att tänka på under gemensam stund:

* Titta på och börja delta när du tycker att det passar.

* Låt barnet styra leken, undvik för mycket frågor och förslag. Det är ditt barns speciella stund för att slappna av och njuta av ditt sällskap och din uppmärksamhet.

* Beskriv högt vad barnet gör. Detta gör du för att visa att du ser vad barnet gör och att du tycker det är intressant.

* Visa entusiasm. ”Vad roligt det är att leka med dig!”, ”Du gjorde det där alldeles själv!”, ”Jag tycker att vi har det jättemysigt!” osv.

 

Det är verkligen lättare sagt än gjort att få till en gemensam stund per dag. Oftast är vi stressade när vi kommer hem. Vi ska fixa och laga mat, vi säger ofta ”Vänta” till barnet och glömmer helt bort att uppmärksamma vad barnet så gärna vill berätta eller fråga. Kan vi på något sätt veva in den gemensamma stunden i vardagsaktiviteterna? Som att laga mat tillsammans, eller leka medan pastan kokar? Ta en stund precis när du kommer hem och omfamna barnet, berätta hur mysigt det är att få kramas och vara tillsammans igen efter en lång dag ifrån varandra. Det krävs egentligen så lite tid varje dag för att bygga en stabil och fin grund för en hållbar och vacker relation mellan dig och ditt barn!

Mer om träff två kommer senare!

Skapa en blogg på Vimedbarn.se du också, klicka här! Och du har väl inte missat topplistorna, klicka här!
Kommentarer

Lämna ett svar

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
stats